Nu skulle jag haft en bild, men det får jag återkomma till! I söndags firade jag och barna adventsgudtjänst i Magra kyrka(där de också är döpta). Kyrkan är från 1100-talet, och det är en underbar känsla att få gå in i det anspråkslösa templet. Sen några år har man börjat hänga fram en raritet vid gudstjänster. Ett rökelsernas från 1300-talet(återkommer med bild:) som lyckats undkomma både GustavWasa och hård Luthersk ortodoxi! I de flesta svenska kyrkor idag används inte rökelse vid Gudstjänst, men i några har bruket antagits igen. Som barn i min kyrka på Närkeslätten användes det har jag fått berättat för mig, men det var inget jag tänkte på direkt.
Doft är i alla fall väldigt viktigt för mig. Jag vill att det ska lukta sten och stearin brukar jag säga. För mig blir det doften av ett heligt rum. Gudstjänst är mer än ord, det är förnimmelse av himmelriket, det är doft och smak av bröd och vin! Det är också tystnad och bön. Tystnaden som ibland ekar högre än tusen ord!
I lilla Magra kyrka hänger ett rökelsekar från 1300-talet, det är fantastiskt egentligen och våra kyrkorum härbärgerar så mycket tradition, längtan efter Gud, böner som sitter i väggarna sedan tusen år! Det är hissnande!
Hej! Intressant med rökelsekaret. Jag har för mig att det hängde i kyrkorummet ovanför dopfunten när jag då och då deltog i gudstjänsten under 80-talet.
SvaraRadera/Magnus Andersson, boende i Stora Mellby 1967-1991
Rökelsekaret hängde där förr, men nu för tiden tas det fram ibland eftersom det måste låsas in mellan gudstjänsten pga sitt värde.
SvaraRadera