Skara stift är det stift i landet som har flest kyrkor! För några år sedan var det 444, men det har nog hunnit ändrats på bara de senaste fem åren så vad siffran är nu vet jag inte!
Jag jobbar i Trollhättans Pastorat och där är tre av fyra kyrkor byggda från mitten av nittonhundratalet och framåt, den nyaste från nittiotalet! Det är nog inte ett tecken på en kyrka som expanderat så enormt de senaste femtio åren. Snarare att industristaden tog fart och expanderade!
I alla tider har kyrkor lagts ner, eller snarare slutat användas och stått för att förfalla, och en ny kyrka har tagit form i närheten. Ofta en större och pampigare modell! Typen Tegnérlada känner vi ju igen!
I församlingen där jag växte upp finns ett exempel på detta. Hidinge gamla kyrka och Hidinge nya kyrka som byggdes ca 5km från den gamla. Den nya är en smärre katedral. Men båda kyrkorna fyller viktiga funktioner. Den gamla har fördelen av att den inte känns ödslig om gudstjänstfirarna inte är så många, och den stora har på senare år rustades med fler rum i lokalen vilket är ett lyft för all verksamhet, barngrupper körer och för kyrkkaffe.
Ett bekymmer när vi som kyrka vill tänka nytt i våra kyrkorum är den antikvariska aspekten, där K-märkning och hänsyn till våra kyrkorum som kulturarv måste bejakas. Där uppstår ibland stridigheter mellan församlingar och riksantikvarieämbetet som har olika åsikter om vad man får göra med rummet.
Jag tänker att det är nödvändigt för oss nu och i framtiden att vi i församlingarna tänker till ordentligt om våra kyrkobyggnader och hur vi använder dem, kanske i en högre utsträckning än tidigare!
Att vi jobbar för att människor ska få en relation till "sin" kyrka!
Jag har en helt personlig uppfattning om vad en kyrka är, helt klart grundad i min barndom. En riktig kyrka ska dofta sten och stearin! Då öppnar mitt sinne mig för andakt! Som sagt en helt subjektiv uppfattning med en stor dos affektion i sig!
Vet inte vad frågan var eller svaret i detta inlägget, kanske en undran över om byggnaden isig betyder något särskilt för oss, något särskilt för mig?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar